Avatár-Mátrix hierarchia 2.rész

 
Palmer-féle Avatár
 
Harry Palmer kidolgozott egy módszert, az Avatár-képzést. A képzés napjai alatt olyanfajta tanulmányon haladsz át, ahol te magad, a belső intelligenciád ráébredhet arra, hogy a tested, a testi életedet jobban is menedzselheted, mint ahogy eddig tetted. Ez és az ehhez hasonló tréningek, tanulmányok, mint például a Big Mind tulajdonképpen arra ébreszthetnek rá, hogy te magad egy avatár vagy, és megtanulhatod saját avatárod irányítását.
 
 
 
Pinocchio – Gamer - Surrogate
 
Az Avatár-Mátrix Jelenség hierarchiájában, – ami persze nem igaz, csak megfigyelhető – a legalsó sorban a Pinocchio-jelenséget találjuk. Ebben az esetben van egy szellemi irányító, aki a bábot kezeli, mozgatja és ezért ezek a kis marionett bábok az irányító intelligencia avatárjai. Ezáltal megélheti a tapasztalatokat egy magasabb intelligencia egy anyagi testben.
 
Erre a hierarchiai szintre soroható a Gamer című filmben felvázolt avatár-jelenség, ahol egy ember bérelt egy másik testet, egy valódi hús-vér emberi lényt, egy „leszek én a bábud” színészt, akit kiküldött az utcára, és otthonról, a szoba biztonságából élte át az ő bábuja, egy valódi emberi lény tapasztalatait. Ezzel a filmmel már el is kezdhetjük feszegetni azokat a morális kérdéseket, melyeket egy ilyen kapcsolat felvet. A tudomány közeledik már a valóságban is a filmben látott nanorobotok, az úgynevezett selforganised molecula structures, az önszerveződő molekularendszerek kifejlesztéséhez, melyekkel képesek megváltoztatni a fizikális élményeket, vagy befolyásolni, hogy mekkora a kontrollod – vagy épp megmutatni, hogy egyáltalán nincs kontrollod magad felett. Persze a befolyásolhatóságot már eddig is ismerte az emberiség a tudatmódosító szerek révén.
 
Egy másik ebben a témában tavaly bemutatott film – a Surrogate, Hasonmás – azt a kérdést feszegeti erkölcsi és morális szempontból, hogy képes-e a hasonmás, képes-e az avatár ember, aki kint él a valós világban, úgy visszahatni a fotelben ülő irányító egyénre, hogy az akár kárt szenvedjen. Ezzel a kérdéssel már a Mátrixban is találkoztunk: hogyha meghalsz a mátrixban, meghalsz a székedben is. Ennek a lehetőségét a Hasonmás filmben szoftveres biztonsági rendszerekkel próbálták kiküszöbölni – mint láttuk, nem sok sikerrel.
 
Az Avatar-Matrix Jelenséggel más filmekben is találkozhattunk már, ilyen volt a Total Recall, az Emlékmás, vagy a Hatodik érzék. De ide sorolható az eXistenZ vagy a Truman Show is – ez utóbbinak igen sok köze lesz ebből a szempontból a Mátrixhoz – bár lehet, hogy nehezen látszik még ez a kapcsolat.
 
Second Life - Warcraft
 
A fenti Avatár-Mátrix Jelenség általunk megfigyelt hierarchiájában a két szint közé tehetjük a Second Life projektet, egy internetes közösségi játékot, amely alkotói egy virtuális világot hoztak létre városokkal, szórakozási, beszélgetési lehetőségekkel, ahol dolgozhatsz, társadalmi életet élhetsz – a képernyődön keresztül, egy virtuális cyber térben. A program lehetővé teszi számodra, hogy akkor alkoss magadnak egy karaktert. Férfit vagy nőt, és utána beállíthatod a karakter méreteit, ruházatát, a haját, képességeit – tehát egyszerűen megalkotod, hogy milyen Avatárt szeretnél magadnak.
Ez a mai verziója a Hasonmás saját tervek szerint gyártatott bábjainak, de a Second Life még nem képes megadni azt az élményt, amit például az Avatár háromdimenziós tiszta, majdnem valós világa adott. De egyelőre nagyon biztonságos, nem lő vissza, nem halhat meg a karakter és azoknak, akik regisztráltak, lehetőségük van virtuális – de amerikai dollárra váltható pénzt is keresni a cyber térben. Különösen érdekes életforma lesz ez.
Ezt az avatár-kapcsolatot ismerjük mi egyelőre a legjobban: manuálisan, egy egérrel vagy joystick-kel irányítjuk saját avatárunkat. Tulajdonképpen ide tartozhatna az összes online videojáték, főleg a World of Warcraft, ami jelenleg is Guinness rekorder a maga 11,5 milliós előfizetői gárdájával, és a többi játék, amelyeket az interneten lehet egymással játszani. Habár a Second Life emberibb abból a szempontból, hogy hétköznapibb dolgokat lehet csinálni és úgy ismerkedni.
 
Avatár film
 
A filmben egy kutatócsoport a főhősünk bátyjának DNS-éből és az őslakók DNS-éből létrehozott egy biológiai lényt, aki már nem Pinocchio – de nem is egy gyárilag összerakott, áramkörökkel behálózott szerkezet, hanem egy élő lény, egy genetikai hibrid. Viszont hiányzik belőle valami, pontosan úgy, mint a kómásokból, valami, amit Tudatnak, Léleknek, az ő Szellemiségének, az ő Személyiségének, a Létnek, az Életnek, „létintelligenciának”nevezhetünk. Ezt a magasabb intelligenciát a főhős, Jake Sully teszi hozzá, ő adja hozzá a Szellemiséget, a Tudatot, az Öntudatot. A gépek segítéségével wireless módon valamifajta kommunikáció történik az ember és a hibrid között. Ehhez persze el kell aludnia ebben a testében és át kell mennie a másikba felébredni. Hasonlít ez valakinek a daydreaming-re, az álmodozásra? A nappali álmodozásra, mint a villamoson, amikor már ráz egy fél órája a villamos, elúszik a tudatod? A folyamatot a filmben féreglyukon való áthaladásnak próbálják szemléltetni – mint a Sliders sorozatban. Itt tulajdonképpen láthatod, hogy milyen a hipnózis, amikor a külső érzékszerveidről lekerül az összes figyelmed, és a belső érzésszerveid szállásolják el, hívják meg és szórakoztatják 100%-osan. Ezt hipnotikus transznak is nevezik. Ez az a rész, amikor Jake Sully teljesen kinyitja a szemét a hibrid testben, mintha benne lenne, tehát itt megtörténik egy egybeolvadás, egy „egybelapolódás”. Innentől kezdve az avatárjával együtt éli meg a történéseket, az élményeket, miközben az eredeti teste otthon fekszik a kabinjában.
 
A filmben a Magasabb Intelligencia, vagyis Jake Sully misszióval bír, saját szellemi kapacitással bír, tanulni képes, beilleszkedni képes. Természetesen megy mellette egy sztori is, amelyben egy amolyan „kiválasztottság” is jelen van, ami egy sokkal, sokkal magasabb Avatár-Mátrix Jelenségről szól. A na’vi-k saját istensége, Eywa is játszik egyfajta avatárosdit a na’vi-kon ésa teremtményeken keresztül. Eywa a hierarchiánkban legfölülre, Sai Baba fölé kerülhet.
 
Az élet maga
 
A hierarchia közepén vastag, piros betűkkel áll az ÉLET maga. Mert amikor megismerkedhetsz a filmmel és azzal, hogy milyen pici dolgok vannak, amik „avatár-jelenségűek” és megtanulod észrevenni az avatár-mátrix jelenségeket magad körül, rájössz, hogy az életed eddig nem irányítottad úgy, ahogy lehetett volna, vagy épp arra, hogy túlzott kontroll alá vontál dolgokat.
 
Amikor Jake Szellemisége átmegy a hibridbe, az olyan, mint amikor mi alszunk. Mint amikor álomba mész át – az filmben néhány hónap után már el is mosódott a határ: „már nem tudom, melyik vagyok én”. Mint a távol-keleti tanok meséiben, amikor a sok meditáció után a mester már nem tudja, hogy a pillangó álmodta-e őt, vagy ő álmodta a pillangót.
Ez egy nagyon szép metafora arra, ha valaha úgy döntesz, hogy változni szeretnél. Elképzelhető, hogy lennének olyan átfedési pillanatok, amikor már nem nagyon tudnád, hogy most igazából melyik vagy. Amikor már nem vagy a régi, de még az új sem, aki lenni akarsz – ez az a pont, ahol megismerheted a szabad akaratodat, hogy mi is az valójában.
 
A filmben a na’vi-knak van egy „kábeles” kapcsolatuk is, a saját hajuk között, amivel kapcsolatot tudnak teremteni az ikránok, a repülő hátaslovuk és a hatlábú lovaik idegrendszerével. Ez egy másik fajta avatár viszonyt mutat, ennél ugyanis megmarad szeparáltan a két test, miközben a na’vi együtt él az ikránnal, a mozgásával, egyszerre mozdul vele, mint amikor a táncban a párok ráéreznek egymásra, a másik mozgására, állapotára. Olyan ez, mint a lovaglás, a motorozás. Annál tisztább ez a fajta kommunikáció, minél inkább képes valaki együttmozogni, együttérzékelni azzal a testtel, amellyel hatásnövelést ér el. Innentől nehezebb majd eltalálni, hogy melyik érzés kié…
 
Bár sok különböző formában, de még mindig a kommunikációról beszélünk. Mennyire gazdag így az élmények megosztása! És ehhez képest milyen az, amikor szeparáltak vagyunk egymástól…de amikor senki nem vezeti a másikat, hanem minden egyszerre történik mindkét félben, ott lépésről lépésre alakulhat ki a kapcsolat. Egy igazi szimbiózis jellegű dologgá válik, válhat.
 


A sorozat részei:
1.rész: Asszociált-Diszociált és a VR
2.rész: Avatár Hierarcihia
3.rész: Hatásnövelők -Tanulás, Szentség, Kinek az Avatárja