Avatár-Mátrix hierarchia 1.rész

Asszociált, disszociált

 

James Cameron Avatár című filmje több szempontból is nagyon fontos számunkra. Az egyik szempont az, hogy a filmben a kommunikáció legmélyebb szerkezetét fedezhetjük fel. Ez pedig a következő: nem mindegy, hogy mikor melyik élményben vagy asszociált és mikor vagy disszociált. Ha ennek a megfelelő egyensúlyát, arányát megtalálod, akkor egy kicsit könnyebben tudod majd vezetni az életed, képes leszel összehangolni saját belső működésed, törvényszerűségeid a jelenlegi fizikai világban, a társadalomban, gazdaságban, politikában működő törvényszerűségekkel. Persze az ember alapvetően is egy asszociálni és disszociálni képes teremtmény, képes teljesen benne lenni az élményben, és képes kívülről rálátni valamire – és elrontani egész életét azzal, ha rosszul választja meg, hogy mikor melyiket tegye.

 

A két fülünk között van a világ legnagyobb, leggyorsabb, legcsodálatosabb bio-kompjútere, ami képes gondolkodni dolgokról, elmélkedni róluk, és még tudja is azt, hogy elmélkedik, gondolkodik róla. Ezt hívják öntudatnak. A képesség asszociáltnak és disszociáltnak lenni. Ezzel vagyunk megáldva, és ez legalább annyi bajt kever az életünkben, mint amennyi jót hozhat.

 

Az Avatár film erről beszél nekünk – mit jelent asszociáltnak lenni egy létezésben, testben, identitásban és mit jelent rálátni mindezekre egy külső perspektívából. Ki néz kit, ki tapasztal mit és kire mi vagy ki lehet hatással – az Avatár-Mátrix Jelenség kérdései ezek.

 
 
VR
 

Amikor beülsz a moziba, és eléd festenek egy színes, gyönyörű képet, te rátapadsz az érzékszerveiddel, magadba húzod az élményt, elkezded megtapasztalni. VR-nak, virtuális valóságnak hívják, amikor külső stimuláció által az érzékszerveiden keresztül belső élményeket kapsz.

Történetében és technológiájában is ugyanarról szól az Avatár: hogyan lehet tapasztalatokat szerezni – valaki máson keresztül. A film elkezdi megismertetni a XXI. század emberét azzal, hogy lehetséges másokon keresztül élményeket szerezni – bár ez nem új számunkra: Jézus érezte a fájdalmainkat, érezte a bűnünket – bár akkor a VR még nagyon fiatal cipőben járt.

 

Nem csoda, hogy a legnagyobb pénz manapság a szórakoztatóiparban van, hiszen imádnak az emberek „szórakozódni” – mert nem annyira felelősek a szórakozásukért, mint amennyire szeretnek szórakoztatva lenni. Erre van egy angol mondás is: „to be transported out of my mind”, ami annyit jelent: a saját hétköznapi tudatomból kikerülni egy másik világba. És ezt a mozi világ, a szórakoztató világ, Hollywood igen jól csinálja, pompásan meg tudják ragadni az egyén figyelmét, hogy belevezessék az élménybe. Az exponenciális fejlődési modell szerint – látva Cameron új filmes technikáját – a technológia lassan felzárkózik a valóságban is arra a szintre, amit a filmekből már jól ismerünk.

 

Ez is Avatár-jelenség: a mozi, a történés a te vezetőd, ami vezeti a szálat, az idegrendszered szálait, te pedig az avatár vagy, aki együtt halad az élménnyel.

 

A tökéletes VR technológiát nagyon régen várják már, főleg azok, akik úgy gondolják, hogy tulajdonképpen a VR lesz az új világ drogja. Egyrészt, mint élményeket lehet majd vásárolni, másrészt alkalmas lesz az új világ populációjának tompítására – minket azonban a harmadik felhasználási lehetősége érdekel a leginkább.

A VR technológia felgyorsítja az oktatást és a tanulást, segítségével egy teljesen újgenerációs emberiség kifejlesztésére vagy fejlődésének felgyorsítására nyílik lehetőség. Vagyis fel lehet gyorsítani vele az ébredést. Fel lehet gyorsítani vele saját válaszaink megtalálását a „hol vagyunk - mik vagyunk - miért vagyunk - mivel állunk szembe - mi mindent kell megoldanunk - merre szeretnénk menni” kérdésekre.

 

Régen a sámánok, a druidák, a titkos vallási vezetők mind ismertek erre módszereket, nem mindennapi állapotba, virtuális valóságba utaztató főzeteket, rituálékat. De ezek az ismeretek valahogy elkoptak, félreértődtek, ezért elképzelhető, hogy a mozizás vagy a virtuális tapasztalatok és a virtuális tanulás is bekerül majd a „nem szabadna tudni, nem szabadna gondolni…” kategóriába és eltűnik számunkra…

 

A sorozat részei:

1.rész: Asszociált-Diszociált és a VR

2.rész: Avatár Hierarchia

3.rész: Hatásnövelők -Tanulás, Szentség, Kinek az Avatárja