Etikai demokrácia avagy az önszerveződő társadalom 3.

 

Mit tudunk eddig?
Minél több szemléletet ismersz, annál több birtokviszonyt értesz.
Minden attól függ, hogy honnan nézik. Több szinten és különböző halmazokban, chunk-szinten nézni a dolgokat megmutatja, hogy lehet olyan szemlélet, amiben nincs semmi bajom, miközben egy másikban nagyon szenvedek. Vagyis minél jobban megvédi valaki a baját, annál inkább mást akar, minthogy jobban legyen. Vagyis az érdekei felsőbbrendűek, mint az, hogy boldog legyen, és ez annyit jelent, hogy fontosabb, hogy igaza legyen, minthogy jól legyen. Ezért a kapcsolatokról szóló tudományban csak az tud majd részt venni, aki már jobban akar lenni annál, hogy megvédje az igazát. Ez még a régebbi tudományos szemlélet.
 
Vagyis a relativitás elmélete szerint, minél több szemléletet ismersz, annál bölcsebb vagy – sosem kell felbosszantanod magad, mert mindig van olyan szemlélet, amiben valami igaz és olyan, amiben nem. Akik jól haladnak a személyiség fejlesztésben, azok azt is tudják, hogy létezik olyan, hogy multidimenzionálás, vagyis lehet a dolgokat – egyszerre – több szempontból is látni. Ez egy omni-szemlélet, Istenhez hasonló szemlélet. Persze a kapcsolati univerzumban ilyen nincs, mert egy kapcsolatban mindig csak egy bizonyos részt látsz, és ott teszed hozzá a legtöbbet. A kapcsolati kozmológiában ugyanis nincs külső teremtő, nincs külső vezető, irányító, amit a korábbi szemléletek Istenként neveztek meg, olyan ez inkább, mint amikor Isten belevész a szemléleteibe. Erről Harry Palmer is beszél, amikor arról beszél, hogy az ember is képes beleveszni a teremtményeibe (lehet, hogy Isten rajtunk keresztül veszett el a teremtményeiben?)
 
Ma már a gazdaság és a politika is használja ezt az új szemléletet és alkot szabályokat a társadalmon belül, de még sokáig lesz konfliktusban a régi szemlélettel. Hiszen az alkotmányban is van arisztotelészi, newtoni szemlélet és van kapcsolati is, ami annyit jelent, hogy a dolgok csak egymáshoz való viszonyuk szerint határozhatók meg, nem a tér és nem birtok szerint, vagyis nem a Föld áll többé középen.
 
Sok mindent persze nem kell tennünk, mert a régi szemléletek már lejárt szavatosságúak. Csak értsd, hogy mi történik és ülj a fenekeden. De ne ijedj meg attól, ami történik.
  
A kapcsolatrendszerű társadalmi szemléletnek van egy következő evolúciós szintje, ami
kombinációja a kvantumteóriának, az ált relativitás elméleti teóriának és egy harmadik, a biológiából ismert teóriának.
 
A kvantumteória szerint minden anyag, részecske tovább bontható, és a kapcsolatuk utal a nagyobb részek kapcsolatára. Hasonlóan, mint a betűk - szavak - mondatok - gondolatok – megértés közötti viszony. 1998-ban aztán nagyot lépett a tudományos szemlélet, amikor a Weizmann Intézet publikálta bizonyított tudományos elméletét, mely szerint a megfigyelő elvárása befolyásolja a kísérlet eredményét. Ez a társadalomtudományi elméletben és az előrejelzés tudományban úgy jelenik meg, hogy az egyén képes befolyásolni a társadalom történéseit a saját érdeklődésével, érdekeivel.